De Walvis, Amsterdam

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in
Description

DE WEDERGEBOORTE VAN EEN WALVIS

‘De Walvis’, een bedrijfspand uit 1964, maakt een belangrijk onderdeel uit van de bouwhistorie op Bickerseiland, één van de westelijke eilanden van Amsterdam. In plaats van de keuze voor sloop- of nieuwbouw is er gekozen om het pand ingrijpend te renoveren. In opdracht van Klimaatservice Holland realiseerde GeoComfort voor ‘De Walvis’ een duurzame WKO-installatie.

“Voor een optimale werkomgeving met maximaal comfort bleek een WKO-installatie de beste keuze”, vertelt André van Donselaar, bedrijfsleider van Klimaatservice Holland. “Door de goede bodemomstandigheden in Amsterdam, is het in veel gevallen mogelijk om voor een monobron te kiezen. Voor ‘de Walvis’ is er gekozen voor een GeoThermic monobron met een capaciteit van 55 m³/h, een GT55, die is afgewerkt met een overrijdbare ondergrondse putbehuizing.”

Van uitdaging tot toekomstbestendig gebouw
Volkert Slagter, senior uitvoeringsbegeleider van GeoComfort, vult aan dat het project wel de nodige uitdagingen heeft gekend. Volkert: “In het voortraject is bekend geworden dat een deel van de bodem verontreinigd was. We hebben een aantal extra maatregelen genomen om de gezondheid van de mensen op locatie te waarborgen, maar ook om te voorkomen dat de verontreiniging zich verder zou uitbreiden. Daarnaast was het een grote uitdaging om überhaupt op de bronlocatie te komen met het materiaal. Door de aanwezigheid van een spoortunnel was speciaal materiaal nodig om toch te kunnen boren. Ook stelt de gemeente Amsterdam steeds hogere eisen aan bouwmateriaal in de stad.”

André van Donselaar: “Klimaatservice en GeoComfort hebben samen al veel projecten gerealiseerd. De samenwerking verloopt goed, we weten precies wat we van elkaar kunnen verwachten en vullen elkaar waar nodig aan. Mede door deze samenwerking en het duurzame bodemenergiesysteem van GeoComfort is ‘De Walvis’ herboren tot een toekomstbestendig en multitenant kantoorgebouw.

Info