Mooi Project Aan Het Water

De boringen voor het ondergrondse deel van het Project Aan het Water – een eigenzinnig gebouw met kantoren en woningen, direct gelegen aan het water met vergezichten over Amsterdam – rondden we begin dit jaar af. Zojuist kregen we mooi nieuws: Klimaatservice geeft ons ook de opdracht voor het bovengrondse deel van het bodemenergiesysteem. We gaan twee GeoWP200-SKID’s plaatsen.

Ontwikkelaar Nijkerk Holding heeft voor Project Aan Het Water torenhoge ambities inzake duurzaamheid. Ze gaan daarom een Breeam Very Good certificaat scoren, conform de nieuwste Breeam 2020 norm. Wij gaan hiervoor eerst de benodigde maatregelen treffen. Voor de warmtepomp betekent dit dat we een nog duurzamer koudemiddel gaan toepassen. We zijn uitgekomen op twee warmtepompen op basis van koudemiddel R513A met een GWP van 631.

Het energiesysteem bestaat straks uit twee gescheiden systemen – elk systeem voorziet één van de twee torens van warmte en koude. Om de flexibiliteit van de installatie te borgen, plaatsen we een lucht-water warmtepomp op het dak. En er komt een doorkoppeling tussen de torens. Mocht er onverhoopt een storing zijn in de ene installatie, dan levert de andere altijd nog (een deel) warmte of koude. Maximale bedrijfszekerheid dus!

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIN
Share
Tagged in